Allvernum - Akademia

…i życie jest piękne

Akademia
KWIAT LEI

KWIAT LEI

Inna nazwa to Plumeria. To niewielkich rozmiarów drzewo lub większy krzew, osiągający  maksymalnie 8 metrów wysokości, który wywodzi się z Ameryki Środkowej. Plumeria posiada okazałe i silnie pachnące kwiaty, z których robi się "lei", czyli naszyjniki, tak popularne m.in. na Tahiti, Fidżi, czy Hawajach, które sporządzane są dla uczczenia ważnych wydarzeń, tj. małżeństwo, urodziny, śmierć. Legenda głosi, że kwiaty lei najintensywniej pachną w nocy, by zbłąkani wędrowcy, kierując się ich zapachem, odnaleźli prawidłową drogę. Intensywny zapach plumerii wykorzystuje się w branży kosmetycznej, zwłaszcza w perfumach, gdzie dodaje romantycznej, delikatnie owocowej nuty. Kwiat lei stanowi też dodatek do drinków.

MELISA

MELISA

Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji. Obecnie uprawiana na całym świecie, również w Polsce. Jej nazwa pochodzi od mitologicznej nimfy, która tak się naprzykrzała swoją miłością Zeusowi, że zniecierpliwiony zamienił ją w pszczołę. Gdy zmarła, z pszczelego ciała wyrosła roślina o urzekającym zapachu, wabiąca do siebie owady. Melisa towarzyszy medycynie od dawna z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości. Starożytni chętnie kąpali się w naparze z melisy, aby nadać ciału miły zapach, używano jej też jako dodatku do potraw i napojów. Melisa w kosmetyce znalazła zastosowanie w preparatach dla przetłuszczającej się skóry i włosów. Posiada właściwości  przeciwzapalne i antybakteryjne, a także łagodzące i odświeżające skórę.

MORSZCZYN PĘCHERZYKOWATY

MORSZCZYN PĘCHERZYKOWATY

To brunatna alga z klasy brunatnic, osiągająca długość do 1 metra. Występuje na podmorskich skałach na głębokości 15 m w chłodniejszych strefach Atlantyku i Pacyfiku, a także w Morzu Północnym oraz w Bałtyku. W medycynie naturalnej stosowany jako środek zapewniający zdrowie i pozwalający uzupełnić braki witamin i soli mineralnych. Żywa roślina ma oliwkowobrunatny kolor i wstęgowy kształt, natomiast ciemnieje po wysuszeniu. Morszczyn wykorzystywany jest w kuchni, jako składnik mieszanek leczniczych oraz w kosmetyce. Preparaty zawierające algi wykazują działanie nawilżające, oczyszczają oraz ujędrniają skórę. Jest popularnym składnikiem kosmetyków antycellulitowych, balsamów regenerujących i odżywczych.

KARAMBOLA

KARAMBOLA

Z uwagi na swój kształt nazywana jest gwiazdą wschodu lub gwieździstym jabłkiem. To tropikalny owoc, w warunkach naturalnych występujący w Indonezji i Malezji, a w hodowli – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej. Do Europy owoc ten zawędrował w XVIII wieku, głównie z uwagi na właściwości dekoracyjne, ponieważ zarówno kwiaty tej rośliny, jak i owoce są niezwykle atrakcyjne. Karambola ma nietypowy, słodko-cierpki smak. W kosmetyce karambolę wykorzystuje się w produktach nawilżających i odżywiających skórę, a także preparatach peelingujących i zwalczających cellulit. Pozyskuje się z niej olejek, który zapachem przypomina mieszankę woni niedojrzałego jabłka i moreli, dlatego też karambola jest również składnikiem perfum i wód toaletowych.

KONICZYNA ŁĄKOWA

KONICZYNA ŁĄKOWA

Roślina popularnie występująca w Europie, w Azji oraz w Afryce Północnej. Rośnie dziko na polach i przy polnych drogach. Trzylistna koniczyna, inaczej "Shamrock", jest znakiem rozpoznawczym Irlandii i uznawana jest za symbol Trójcy Świętej. Powszechne jest też przekonanie, że znalezienie czterolistnej koniczyny przynosi szczęcie i powodzenie. Koniczyna czerwona jest cennym źródłem witamin, mikroelementów oraz izoflawonów. Stosowanie preparatów z koniczyny czerwonej łagodzi objawy menopauzy, wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń.  Kosmetyki z ekstraktem z koniczyny łąkowej łagodzą wszelkiego rodzaju podrażnienia i stany zapalne skóry, wykazują działanie nawilżające, rozjaśniające oraz ujędrniające skórę.

SZAŁWIA

SZAŁWIA

Szałwia symbolizuje zdrowie i długowieczność (łac. salvare oznacza leczyć, uzdrawiać). Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiana jest niemal w całej Europie. Od wieków stosowana w ziołolecznictwie zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie na różne dolegliwości. Przypisywano jej również właściwości magiczne oraz uznawano za afrodyzjak. W przemyśle kosmetycznym jest dodatkiem m.in. do past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, mydeł, toników, kremów, balsamów, szamponów wypadających oraz z łupieżem, olejków do masażu i preparatów odkażających. Szałwia doskonale sprawdza się również w preparatach kosmetycznych do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej.

GRUSZKA

GRUSZKA

Gruszki były znane w Europie już od czasów prehistorycznych, a wywodzą się najprawdopodobniej ze starożytnej Persji. Pisał o nich Homer w „Odysei”, grusze uprawiał w swoich ogrodach Juliusz Cezar. Za sprawą Francuzów i Belgów, którzy na przełomie XVII i XVIII wieku wyhodowali nowe odmiany, grusze zaczęły być popularnym i powszechnie uprawianym drzewem. Napar z gruszek stosuje się od wieków w medycynie ludowej przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Gruszki są wykorzystywane również w kosmetyce, przede wszystkim w szamponach do włosów i preparatach do twarzy wspomagających leczenie dermatoz, egzem oraz trądziku. Z uwagi na słodkawy zapach gruszki są popularnym składnikiem wyrobów perfumeryjnych.

ARGAN

ARGAN

Olejek arganowy nazywany jest płynnym złotem Maroka lub eliksirem młodości. Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie, pozyskiwanym z drzewa arganii żelaznej, zwanego inaczej Drzewem Życia, które występuje wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Wytwarzaniem oleju arganowego w społecznościach berberskich zajmują się tylko kobiety, a do pozyskania 1 litra oleju należy zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew. Olej arganowy posiada wyjątkowe właściwości odżywcze, regenerujące i odmładzające. Jest popularnym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych, a także do pielęgnacji włosów i paznokci. Dzięki swoim właściwościom odmładzającym, olej arganowy jest wykorzystywany jako afrodyzjak.

RAJSKIE JABŁKO

RAJSKIE JABŁKO

To rajski owoc, który dotarł do Europy z Azji Środkowej. Symbolizuje wieczność, zdrowie, życie, urodzaj, płodność i miłość, a także bogactwo i władzę. Występuje zarówno w mitologii greckiej jak i w tradycji chrześcijańskiej, jest także częstym motywem w literaturze oraz kulturze. To niezwykle zdrowy owoc, posiadający ok. 10 tysięcy odmian. W językach słowiańskich słowo „jabłko” oznacza „wilgotny, soczysty”. Z uwagi na wyjątkowe właściwości odżywcze, jabłko znalazło szerokie zastosowanie, m.in. w  przemyśle spożywczym, lecznictwie oraz w kosmetyce. Jest cennym składnikiem preparatów o działaniu nawilżającym i wzmacniającym elastyczność skóry. Przede wszystkim jednak znalazło zastosowanie w kosmetykach o działaniu złuszczającym i wygładzającym skórę.

POMARAŃCZA

POMARAŃCZA

To jedno z  jest najpopularniejszych drzew owocowych na świece, uprawiane w ponad 100 krajach. Ponad 1/3 wszystkich zbiorów pochodzi z Brazylii. Z kwiatów pomarańczy sporządza się esencję, natomiast ze skórki uzyskuje się olejek pomarańczowy. Wodny wyciąg z kwiatów pomarańczy jest powszechnie stosowany w celach kulinarnych, a także stanowi ważny składnik wielu kompozycji zapachowych. Olejek ma świeży, cytrusowy zapach i jest wykorzystywany do aromatyzowania potraw i napojów, a zwłaszcza likierów z rodziny Curacao; jest też często składnikiem perfum i kosmetyków. Znajduje ponadto zastosowanie w aromaterapii jako naturalny środek przeciwdepresyjny, przynoszący ukojenie oraz wywołujący uczucie szczęścia i wrażenie ciepła.

LAWENDA

LAWENDA

Jej niezwykły kolor i zapach nierozerwalnie kojarzą się z Prowansją, urokliwym zakątkiem Francji. Aż 80% światowego ekstraktu z tego kwiatu pochodzi właśnie z tego regionu. Lawenda w Prowansji ma również symboliczne znaczenie, jest lekiem na wszelkie dolegliwości, zapewnia powodzenie w miłości i przynosi szczęście. Dlatego też jest nieodłącznym elementem każdego prowansalskiego ślubu. Już w starożytności lawenda była cenionym surowcem roślinnym. Wykorzystywano ją do aromatyzowania kąpieli oraz perfumowania ubrań. Obecnie stosuje się ją w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także spożywczym. Przyjemny zapach lawendy działa kojąco na nasze zmysły i pomaga się zrelaksować.

RÓŻA

RÓŻA

Królowa Kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Obecnie wyróżnia się około 200 gatunków róż. Według mitologii greckiej róża zakwitła po raz pierwszy, gdy z morskiej piany wyłoniła się Afrodyta – bogini miłości, piękna i pożądania. Mit głosi, że Afrodyta, biegnąc do swojego kochanka Adonisa, zraniła się w stopę, a kropla krwi, która spadła na pianę morską, dała początek róży. Kwiat ten stał się jednym z atrybutów bogini i do dziś pozostaje symbolem miłości. Róże znane są przede wszystkim jako rośliny ozdobne. Jednakże znalazły szerokie zastosowanie kosmetyce, z uwagi na dobroczynny wpływ zarówno na skórę jak i włosy. To również jeden z najbardziej cenionych surowców do produkcji perfum. Zapach róży jest bogaty i długotrwały.

CYNAMON Z CEJLONU

CYNAMON Z CEJLONU

Jest korą wiecznie zielonego drzewa – cynamonowca cejlońskiego, które występuje głównie na Sri Lance, Seszelach oraz Madagaskarze. Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, znaną już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano ją do aromatyzowania napojów, a także do balsamowania zwłok. Od wieków stanowi jedną z podstaw chińskiej medycyny naturalnej, gdzie używa się go do zwalczania wielu schorzeń. Charakterystyczny, korzenny zapach oraz właściwości rozgrzewające sprawiają, że cynamon jest idealny na jesienno-zimowe wieczory. Jest naturalnym afrodyzjakiem - zwiększa libido zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Wykorzystuje się go w perfumiarstwie i aromaterapii. Daje poczucie ciepła, odprężenia, łagodzi stres.

Papaja (melonowiec)

Papaja (melonowiec)

Melonowiec właściwy, nazywany też „owocem cudów” doceniany jest nie tylko ze względu na swój smak, lecz także wyjątkowe właściwości lecznicze. Stosowany jest do leczenia schorzeń żołądka, jelit i stymulowania procesów trawienia. Dawniej kobiety spożywały niedojrzałe owoce papai, aby wywołać menstruację lub przyspieszyć poród. Papaja pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiana we wszystkich rejonach tropikalnych świata. Melonowiec, dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów, jest skuteczną bronią przeciw wolnym rodnikom. Sprawia, że skóra dłużej zachowuje młodość, a zmarszczki stają się płytsze i mniej widoczne. Wyciąg z papai wykorzystuje się także w kosmetykach nawilżających wygłądzających i odżywczych. Występuje w zapachach o egzotycznym, letnim charakterze.

WANILIA

WANILIA

Jest jedną z najdroższych przypraw, pochodzi z Meksyku. Kwiat wanilii otwiera się jedynie raz w roku. Niezwykle zmysłowy i słodki aromat pozyskuje się z niedojrzałych owoców wanilii (strączków). Wanilię stosowali już Aztekowie do aromatyzowania królewskiego drinku nazywanego ‘xocolatl‘ - mieszanki ziaren kakao, miodu i wanilii. Do Europy przywędrowała wraz z Hiszpanami w XVI wieku i szybko znalazła swoje miejsce na królewskich i szlacheckich stołach. Wanilia posiada wiele niekulinarnych zastosowań, m.in. w kosmetykach zmiękczających naskórek, regenerujących i nawilżających. Z uwagi na relaksujący i kojący aromat spotykana w aromaterapii i perfumiarstwie - zazwyczaj w kompozycjach dla kobiet jako baza zapachu. Wanilia to także doskonały afrodyzjak.

MIMOZA (akacja srebrzysta)

MIMOZA (akacja srebrzysta)

Roślina o pięknie pachnących, żółtych kwiatach, która występuje w naturalnych warunkach na terenie Australii. Do Europy została sprowadzona w XIX wieku. Amerykańscy Indianie uznają ją za symbol siły i kobiecości. Mimoza została wybrana za jedną z trzech najbardziej zaskakujących roślin na Ziemi, a jej wyjątkowość polega na składaniu listów pod wpływem dotyku. Symbolizuje czystość i siłę duszy, a także delikatność. Ludzie - Mimozy są niepewni siebie, swoich oczekiwań i pragnień. We Włoszech bukietami tych kwiatów obdarowywane są panie na Dzień Kobiet. Akacja srebrzysta zawiera liczne substancje aktywne, dlatego znalazła zastosowanie w kosmetyce. Zwalcza wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry, wykazuje też właściwości nawilżające i wzmacniające. 

PEONIA (PIWONIA)

PEONIA (PIWONIA)

Paeonia była piękną nimfą, dla której tracili głowy bogowie. Jedna z zazdrosnych bogiń zamieniła ją więc w kwiat o tysiącu płatków - peonię. Od tamtego czasu ten symbol piękna zachwyca tysiącem płatków, zjawiskowymi kolorami i delikatnym, świeżym zapachem. To długowieczna roślina, wywodząca się z terytorium Mongolii, Chin i Syberii. Obecnie uprawiana głównie w celach ozdobnych. Jest bardzo popularna w Azji, gdzie uchodzi za symbol zdrowia i żywotności. Płatki piwonii dodawane są do herbat i deserów, a korzeń wykorzystywany jest w chińskiej medycynie naturalnej od przeszło 1200 lat. Piwonia wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Jest popularnym składnikiem kwiatowych perfum dla kobiet, gdzie występuje często w towarzystwie róży, piżma oraz irysa. 

 

LOTOS

LOTOS

Jest symbolem odrodzenia, absolutnej czystości, dobrobytu i fortuny. Wyrasta z ciemnych bagien, a pozostaje czysty i niewinny. Kwiaty lotosu są duże, o pięknym zapachu i kolorach. W ciągu dnia otwarte, na noc się zamykają. W buddyzmie, lotos uważany jest za kwiat święty. Jest narodową rośliną Indii oraz Wietnamu, głęboko zakorzenioną w tamtejszych religiach i kulturze. Wietnamczycy modląc się składają ręce w kształcie nierozwiniętego jeszcze kwiatu lotosu. Zaparzają z niego herbatę oraz robią przekąskę. Kwiaty lotosu zawierają duże ilości olejków eterycznych, z których sporządza się wyciąg stosowany w przemyśle perfumeryjnym. Charakteryzuje się intensywnym, lekko słodkim i pudrowym aromatem, który doskonale współgra z  nutami kwiatowymi i owocowymi.

LIMONKA (Lima)

LIMONKA (Lima)

Limonka, inaczej limetka to owoc, który jest bogatym źródłem witaminy C. Pochodzi z Azji, a do Europy trafił w XIII wieku za sprawą Maurów. Najczęściej przybiera formę niewielkiego rozgałęzionego drzewka, które kwitnie i owocuje przez cały rok. Limonka ma przyjemny, orzeźwiający zapach, a jednocześnie posiada właściwości wzmacniające i odtruwające organizm. Skoncentrowany sok z limonki używany jest jako dodatek do zimnych napojów i drinków. Limetka wykorzystywana jest również w kosmetyce do produkcji różnego rodzaju kremów, zwłaszcza przeciwzmarszczkowych, rozjaśniających i oczyszczających. Dodaje skórze energii i walczy z przebarwieniami. Z owoców limonki destyluje się olejek eteryczny o silnie cytrusowym zapachu, który występuje w wielu cytrusowych perfumach.

LILIA WODNA (nenufar)

LILIA WODNA (nenufar)

W stanie dzikim lilie wodne występują niemal w całej Europie, na Bliskim Wschodzie, wyspach Morza Śródziemnego oraz w pasie wybrzeża Afryki Północnej. Nazwa wywodzi się z języka greckiego i oznacza roślinę należącą do nimf. Według mitologii lilia wodna wyrosła z ciała nimfy zmarłej z powodu zazdrości o Heraklesa. Ekstrakt nenufaru wykorzystywany jest w kosmetykach nawilżających, wygładzających i niwelujących zmarszczki mimiczne. Jest też częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, a także preparatów do ciała: mleczek, balsamów i żeli pod prysznic. Wyrazisty i charakterystyczny zapach lilii wodnej spotykamy też w wodach perfumowanych dla kobiet, którym to dodaje słodkich akordów.

KOKOS

KOKOS

Palma kokosowa, nazywana też „drzewem życia”. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z Ameryki Południowej. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Owoce palmy kokosowej mogą ważyć do 2,5 kg, a z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie. Największym producentem kokosów są Filipiny, Indonezja oraz Indie. Kokos to źródło witamin, minerałów i błonnika, a do tego jest bardzo pożywny.  Woda orzecha kokosowego ma właściwości podobne do osocza krwi i może być używana jako dożylna kroplówka - źródło potasu i wapnia. W kosmetyce wykorzystywane jest najczęściej mleczko oraz olej kokosowy. Składnik ten występuje w preparatach do pielęgnacji włosów i skóry, ma wyjątkowe właściwości regenerujące.

JAŚMIN

JAŚMIN

Pochodzi z Azji, gdzie zdobił cesarskie ogrody. Nazwa wywodzi się z arabskiego słowa „yasameen” oznaczającego prezent, dar od boga. W wielu kulturach posiada znaczenie symboliczne. To narodowy kwiat Filipin i Pakistanu. W Indonezji towarzyszy w ceremonii zaślubin, symbolizując czystość i wieczną miłość. Jaśmin ceniony jest ze względu na swój  zapach i właściwości aromaterapeutyczne. W kosmetykach wykazuje działanie nawilżające, przeciwzapalne i kojące. W perfumerii zyskał popularność już w XVI w. i od tamtej pory pojawia się w wielu zapachach. Dobrze komponuje się z akordami różanym, neroli, ylang ylang, drzewa sandałowego oraz cedru. Do wytworzenia 1 kilogram olejku z jaśminu, potrzeba aż tony kwiatów! Jaśmin to również ceniony od wieków afrodyzjak.

IRYS

IRYS

Irys stanowi symbol wiary i nadziei.  Nazwa pochodzi od greckiej bogini Iris – posłanki bogów i uosobienia tęczy. Legenda głosi, że kto po raz pierwszy ujrzy ten kwiat, wkrótce zakocha się ze wzajemnością. W kosmetykach wykorzystywane jest suszone kłącze, które przed wiekami było popularnym pachnidłem noszonym w formie wisiora. Istnieje wiele odmian irysa – ponad 200, a okres kwitnienia tej rośliny przypada od maja do sierpnia. Ekstrakt z irysa poprawia koloryt skóry i utrzymuje jej młody wygląd i zwalcza zmarszczki. Perfumy, które zawierają w sobie ekstrakt z irysa są niezwykle trwałe i intensywne. Nuta irysowa w zapachach jest niebywale złożona i wszechstronna, najcześciej określana jako pudrowa. Dla otrzymania 6 kilogramów perfumeryjnego ekstraktu potrzeba około 3,5 tony suchego składnika. 

BERGAMOTKA

BERGAMOTKA

Odmiana pomarańczy, pochodzi z Indii, uprawiana głównie we Włoszech, w Kalabrii. Nazwa wywodzi się od miasta Bergamo, gdzie Krzysztof Kolumb przywiózł ją z wysp Kanaryjskich. Olejek pozyskuje się ze skórki owoców. Posiada charakterystyczny, orzeźwiający i świeży zapach. Jest popularnym i szeroko wykorzystywanym składnikiem, m.in. w aromaterapii, do produkcji perfum, farmaceutyków, środków dezynfekujących i kosmetyków. Dodawany do czarnej herbaty, tworzy mieszankę znaną jako Earl Grey. Bergamotka wykorzystywana jest przeważnie w perfumach kobiecych jako nuta głowy - zapach najbardziej wyczuwalny na samym początku. Dobrze komponuje się z nutami drzewnymi, lekkimi kwiatami i owocami, dodając lekkości i  rześkości.